четвъртък, 27 февруари 2014 г.

Извара. Ricotta (requesón)

Здравейте надявам се да не ви отегча с днешното ми здравословно предложение, а това е изварата. Нека първо да поговорим малко за свойствата и бенефицентите. Изварата не трябва да се пренебрегва като част от нашето меню, тъй като тя съдържа незаменими аминокиселини,
протеини, калций, витамини, фосфор, желязо, магнезий, лактоза.
Липотропните вещества в състава й съдействат за редуциране на процент мазнини в черния дроб. Изварата е концентрат от млечни белтъци-казеин, албумин и глобулин. От съдържащи се в храната около 20 аминокиселини, значителна част са незаменими. Макар да е много полезна и диетична, погрешно е мнението, че изварата е много лека храна. В нея има много протеини, които не са много лесни за усвояване от организма. Ако се консумират големи количества от нея, животинските мазнини могат да натоварят дейността на черния дроб, за това препоръчителната доза е 200 гр. Прясната извара подобрява храносмилането и затова е много подходяща съставка в храната на хора с наднормено тегло. Сурватачната извара, която съдържа само лактоалбумини и лактоглогулини, има висока усвояемост от организма и подчертани защитни и лечебни свойства за лечение на чернодробни, сърдечносъдови, бъбречни, стомашно-чревни заболявания. Изварата съдържа аминокиселината метионин, която е необходима за функциите на черния дроб, а това е особено предимство за хората с жлъчни и чернодробни заболявания.


Как включвам изварата в менюто си? 
-Ако трябва да бъда честна, лично за мен изварата е доста безвкусна, но когато й добавя различни видове подправки и няколко капки зехтин тя придобива неустоим вкус. По принцип обичам да я гарнирам със зеленчуци.
Добър апетит!

Buenos días, espero no aburriros con mi propuesta saludable de hoy. Hoy os voy a hablar de la ricotta, la cual en los paises de América Latina tengo entendido que llaman requesón. Vamos a hablar de la composición y los beneficios de la ricotta. No tenemos que despreciar la ricotta de nuestro menú, ya que contiene una importante cantidad de aminoácidos, proteinas, calcio, fósforo, hierro, magnesio, lactosa. Los componentes lipotropios ayudan a reducir la grasa que se acumula en el higado. La ricotta o requesón contiene proteinas de origen lácteo- caseína , albúmina y globulina. De los 20 aminoácidos que contiene, una importante cantidad son irremplazables. Aunque es muy saludable y dietética la ricotta no es una comida ligera, ya que contiene muchas proteinas que son díficiles de digerir. Por lo tanto la cantidad preferible de consumir en una comida es 200 gr. La ricotta fresca ayuda a la digestión y por eso es muy adecuada para las personas que sufren de sobrepeso. Este lácteo tan beneficioso, se absorbe muy bien por el organismo y contiene propiedades preventivas y curativas para enfermedades del higado, cardiovasculares, problemas con los riñones y problemas gastrointestinales. La ricotta contiene el aminoácido llamado metionina, la cual es imprescindible para las funciones del higado, lo que significa que ayuda a las personas con problemas de la bilis y el higado.


¿Cómo la inclyuo yo en mi dieta?
-Si os tengo que ser sincera, ami personalmente el sabor no me atrae mucho, ya que su bajo o nulo contenido en sal la hace muy sosa. Pero lo que yo hago es añadirle buena cantidad de especies y unas cuantas gotitas de aceite de oliva, lo que hace que adquiera un sabor riquísimo. De guarnición prefiero veduras frerscas, como los tomates. 
¡Buen provecho!

Няма коментари:

Публикуване на коментар